Ученици наше школе – учесници манифестације „Мај месец математике”

поставио/ла Karlovacka gimnazija 16.05.2016. 02:17
Током маја, у градовима Србије, одржава се научнопопуларна манифестација под називом М3 – Мај месец математике која ове године почиње 27. априла и трајаће до 31. маја. Ова национална манифестација има за циљ популаризацију математике у нашој земљи, а одржава се од 2012. године. Обухвата изложбе математичких експоната, популарна предавања, трибине, промоције књига, изложбе, наградна такмичења, радионице и друге програме.

Разлози за покретање ове манифестације су двојаки. С једне стране, то је изузетна прилика да се мобилишу професионални математичари, промотери науке, ученици, уметници и новинари, док је, с друге стране, „Мај месец математике” прилика да се ова наука приближи већем броју грађана.

Иако у Србији постоји дуга математичка традиција, неоснован „страх од математике” раширен је не само међу ученицима већ и код одраслих. Ова манифестација има за циљ да ову науку представи у једном потпуно новом светлу и на занимљив начин свим генерацијама покаже да математика „није баук”.

Машинска школа из Новог Сада организовала је 12. и 13. маја 2016. манифестације „Мај месец математике” и „Лица математике”, у којима учествују ученици и наставници неколико школа из региона. У програму осим школе домаћина учествују ученици и наставници из Гимназије „Исидора Секулић” из Новог Сада, Основне школе и гимназије „Петро Кузмјак” из Руског Крстура, Саобраћајне школе „Пинки” из Новог Сада  и Карловачке гимназије из Сремских Карловаца.

Своје радове представили су ученици наше школе Павле Цикота (IV разред), Андријан Влаховић и Теодора Милосављевић (III разред), Николина Јовишић, Анита Бичкеи и Дејана Кнежевић (II разред). Осим ученика који су презентовали своје радове програму су присуствовали ученици IV2 одељења са професором информатике и математике Дејаном Стакићем.

Ученике за ову манифестацију су припремали Александра Маћић, професорка кинеског језика, и Горан Јовишић, професор информатике.

Comments