Текст о ђацима Карловачке гимназије у дневном листу Политика

поставио/ла Karlovacka gimnazija 07.12.2015. 05:01
Текст у вези с кампањом медијске писмености Министарства за културу и информисање Републике Србије, у којој учествује и група ученика Карловачке гимназије, објављен је 29. новембра 2015. године у београдском дневном листу Политика под насловом „Средњошколци уче како да користе медије”. 

Уз осврт на кампању „Ако имаш шта да кажеш – реци”апострофиране су неке од порука пројекта, попут: Пиши и говори јасно и директно, без обзира на то да ли си на друштвеној мрежи, интернет новинама или блогу; Имај на уму да су пристојност, поштовање и уважавање другог увек на цени; Приватност није за јавност. Ни твоја ни приватност других. Чувај своју и поштуј приватност других и слично.

Истакнута је мотивација ученика Карловачке гимназије за рад у школском листу Бранко, као и за креирање и постављање онлајн садржаја на ученичком сајту Реци-Карловачка. Уз потребу медијског описмењавања и критичког размишљања, поменуто је и то колико је безбедност на интернету важан део медијске писмености, чиме су се у оквиру овог пројекта, уз подршку професора информатике Горана Јовишића, ђаци такође бавили. 

Текст у Политици прати фотографија на којој је група ученика првог и трећег разреда с професоркама књижевности и енглеског језика Љиљаном Малетин Војводић и Данијелом Поп-Јованов, које су уз професорку српског језика Мериму Аранитовић и професора филозофије Срђана Дамњановића координаторке пројекта.

Ауторка публиковане фотографије је ученица Карловачке гимназије Маша Војиновић, а ауторка објављеног текста новинарка Јелена Каваја

Тим Реци-Карловачка
Comments