РАДИОНИЦА О САВРЕМЕНОЈ УМЕТНОСТИ И СЛОБОДИ

поставио/ла Karlovacka gimnazija 03.03.2016. 00:20   [ ажурирано 03.03.2016. 06:38 ]
Едина Селесковић, позната босанскохерцеговачка и америчка уметница светског реномеа, одржала је у Спомен-библиотеци Карловачке гимназије, 29. фебруара 2016. године, радионицу за ученике Гимназије о савременој уметности и слободи. 

Ова радионица је део пројекта „МИСЛИ СЛОБОДА – између данас и сутра”, који карактеришу „интерактивни приступ многобројним умјетничким дисциплинама, уједињујући умјетност и технологију, умјетнике и јавност, младе људе са њиховим креативношћу. Он је осмишљен као инсталација која је сачињена од више хиљада елемената, скулптура мира, израђених појединачно од метала сребрне боје и постављених у импресивној формацији јата у покрету слободе без граница: увијек са погледом ка напријед ка бољој и свјетлијој будућности... Ипак, овај пројекат је више од естетског аспекта самих скулптура и саме инсталације, јер сваки елеменат носи на својим крилима руком писане поруке.”

Ученици Карловачке гимназије имали су прилику да пошаљу своје поруке мира од којих ће оне најлепше бити угравиране на скулптурама које ће бити изложене у „Фабрици” у Новом Саду током манифестације Ритам Европе у мају 2016. После Новог Сада пројекат се наставља у Загребу у оквиру Универзијаде, Копенхагену, Бечу и Паризу. Након Европе, инсталација путује и у Њујорк где ће бити постављена на 47. улици између 1. и 2. Авеније на познатој Dag Hammarskjold Plazi.

Данијела Поп-Јованов

Comments