Untitled‎ > ‎

ПРОЈЕКАТ „СРПСКА ЕПСКА ПЕСМА ВИЂЕНА ОЧИМА ДЕЦЕ“

поставио/ла Karlovacka gimnazija 23.11.2012. 13:37   [ ажурирано 25.11.2012. 10:14 ]

Косовски бој

Студио „Чајка стајка“ из Вороњежа
је творац и идејни вођа пројекта „Српска епска песма виђена очима деце“. У пројекат је укључено академско филолошко одељење Општеобразовне школе 232 из Санкт Петербурга и Карловачка филолошка гимназија из Сремских Карловаца.

Пројекат се састоји од два дела: „Косовка девојка“ и „Косовски бој“. „Косовку девојку“ су обрадили и снимили анимирани филм ученици из Петербурга, а „Косовски бој“ ученици Карловачке гимназије.

Рад на анимираном филму „Косовски бој“ трајао је од 13. IX до 31. X 2012. године. У пројекат су укључени  ученици II и III разреда који уче руски језик.
 
Пратећи рад ученика под руководством Студија „Чајка стајка“ гледали смо како  долазе до изражаја способности наших ученика: радозналост, креативност, усредсређеност на стварање, кооперативност, комуникативност, пожртвованост. Вођењем вештом руком Студија постигнута је максимална индивидуализација и изванредна интеракција ученик-ученик. Другим речима, из дана у дан остваривао се циљ савременог приступа образовању и васпитању.

Радом на анимираном филму наши ученици су сазнали  како нас виде други, деца из Руске федерације, и како видимо себе. Крајњи резултат је подизање нивоа самопоштовањa које је у последње две деценије, нарочито код младих, пољуљано.

На крају, морам да признам, да сам на почетку рада била сумњичава. Током рада све предрасуде су разбијне. Није довољно да се каже да су ученици богатији за једно искуство. Померене су границе спознаје сопствених могућности и подигнут ниво самопоштовања.

Велико хвала породици Чајка - Јелени, Дарији, Марији, Анастазији, Софији и Анатолију.

Драга Вигњевић,
професор руског језика и књжевности
ТВ КОПЕРНИКУС о пројекту

Карловачка гимназија - Сремски Карловци

фото: Веселин Ловрић, професор физике

Радили смо са задовољством

Радост смо поделили са гостима из Петербурга

фото: Веселин Ловрић, професор физике

Гости из Петербурга нису дошли празних руку


Направили смо и ...


Comments