Untitled‎ > ‎

Посета ученика и професора из холандске школе Merletcollege

поставио/ла Karlovacka gimnazija 08.12.2015. 12:38   [ ажурирано 09.12.2015. 12:18 ]

 Од 17. до 24. октобра, били смо домаћини групи од дванаест ученика и два професора из холандске гимназије Merletcollege, из места Каук (Cuijk). Недеља коју смо провели заједно остаће лепа успомена за цео живот.

Организатори посете нашој школи, професорке Оливера Попов и Милица Француз, изабрале су групу ученика из III6, IV2 и IV6 одељења да буду домаћини у овој размени.

Од силног узбуђења и ишчекивања, са гостима смо ступили у контакт преко друштвених мрежа и апликација, размењивали поруке и видео-снимке, и заједно смо одбројавали дане до њиховог доласка.

Дошли су нам у суботу, 17. октобра, у преподневним часовима. Имали смо недељу дана пред собом и искористили смо је у потпуности. Водили смо их у обилазак нашег предивног Новог Сада, а у понедељак их је званично у школи поздравила директорка школе, Гордана Радовић. Остатак дана био је испуњен обиласком Карловачке гимназије, најстарије српске школе, којом су гости из Холандије били одушевљени, радионицама које су наши нови пријатељи организовали да бисмо се боље упознали, и обиласком Сремских Карловаца, Саборне цркве и Патријаршијког двора. Један дан ишли смо и у обилазак града Београда. Обишли смо Конак кнегиње Љубице, Храм Светог Саве, Музеј старих аутомобила, прошетали по Кнез Михаиловој улици и Тргу Републике.

Поред свакодневних радионица у школи, посетили смо и Петроварадинску тврђаву и Музеј Војводине. Научили смо их да играју ужичко коло, а они нас неке забавне игре карактеристичне за Холандију, унапредили смо знање енглеског језика на ком смо комуницирали, и на коктелу који смо припремили представили смо специјалитете карактеристичне за наше поднебље.

Размену смо запечатили сађењем луковица лала из Холандије (поклон холандских професора нашим професоркама) у дворишту Карловачке гимназије, уз обећање да ћемо да наставимо дружење на узвратној посети у марту 2016. године.

Испратили смо их следеће суботе, 23. новембра,. И даље се дописујемо и причамо о њиховом доласку и на Exit фестивал како нам се дружење не би завршило на школској размени. По свему судећи, допада им се српска култура, традиција, људи, а поготово кухиња.

 

Теодора Јовановић, III6

Оливера Попов, проф. ликовне културе
Comments