Untitled‎ > ‎

ПОСЕТА БРАТСКОЈ СРЕДЊОЈ ШКОЛИ У БИШЕЉЕУ (ИТАЛИЈА)

поставио/ла Karlovacka gimnazija 30.06.2015. 04:48
У новембру месецу 2014. године потписан је Споразум о сарадњи између Kарловачке гимназије и средње школе из Италије Istituto di Istruzione superiore Giacinto dell'Olio из места Бишеље које припада регији Пуља, којим је предвиђена размена ученика и професора ових двеју образовних инсистуција.

Тим поводом ученици одељења II2 и II4, који италијански уче као први, односно други страни језик, у пратњи професорке латинског и старогрчког језика Татјане Живковић и професорке италијанског језика Марије Вранешевић, боравили су у Италији у периоду од 23. до 31. маја 2015. године.

У Италији су нас домаћини дочекали на аеродрому у Барију и након срдачног поздрављања и добродошлице коју су нам пожелели, упутили смо се ка месту Бишеље. Ученици су боравили у италијанским породицама, док су професори били смештени у хотелу. Следећег дана обишли смо Бишеље, предиван медитерански градић богате историје и прелепе архитектуре у чијем окриљу смо имали прилике да доживимо изузетну гостољубивост, која је врло често надмашивала наша очекивања. За време посете организован је садржајан и интересантан програм, где су ученици имали прилике не само да усаврше језик, него и да се упознају са тековинама италијанске цивилизације и културе тог подручја, што је свакако драгоцено сазнање. У складу са програмом, ученици су присуствовали настави са својим домаћинима и имали организоване посете околним местима у пратњи домаћина и професора обе земље. Посетили смо Бари, Трани, Молфету, Андрију, предивна медитеранска места импресивне историје и културе уопште. Обишли смо и Кастел дел Монте, чувену резиденцију Фридриха II, која је под заштитом Унеска.

Поред посете знаменитостима, имали смо прилике да упознамо и сеоски туризам са нашим домаћинима и да испробамо типичне производе коју ова, без сумње гурманска, регија има да понуди. Такође смо се детаљније упознали са целокупним процесом производње маслиновог уља, које се традиционално производи у овој регији. Након тога, уследила је дегустација овог реномираног производа праћена драгоценим саветима „из прве руке”.

Но, наш боравак био је употпуњен званичним и медијски пропраћеним пријемом код градоначелника Бишељеа који нам је, након добродошлице, пожелео пријатан боравак у Италији уз речи да ће, захваљујући овом чину братимљења двеју образовних институција, мост који деценијама спаја Италију и Балкан, бити још чвршћи. Након срдачног пријема, нашој школи уручени су и пригодни поклони. Поред тога, присуствовали смо и свечаности поводом промоције књиге младог италијанског песника Мауриција Евангелисте под називом Измишљени град која је преведена и на српски језик. Овом приликом су наши ученици са својим домаћинима читали песме из поменутог дела на италијанском и српском језику, након чега је уследело сликање и уручење захвалница са обе стране.

Након свега што смо видели, препуни нових и лепих искустава, 31. маја, у раним јутарњим часовима, упутили смо се ка аеродрому. Растанак је протекао у сузама и снажним емоцијама, али је макар донекле ублажен чињеницом да нам наше колеге заједно са својим ђацима посету узвраћају крајем септембра месеца.

Овакав вид сарадње веома је значајан са више аспеката: омогућава спонтано усавршавање језика, упознавање једног народа и свих његових цивилизацијских и културолошких обележја, а пријатељства и познанства успостављена на овакав начин од велике су вредности како ђацима, тако и професорима, а шире гледано и самим образовним институцијама. Боравак у Бишељеу лепа је успомена коју ћемо заувек памтити.

Марија Вранешевић, професорка италијанског језика
Татјана Живковић, професорка латинског и старогрчког језика

Утисци ученика

Ова размена у Италији 2015. године била је фантастично искуство које је променило наше досадашње погледе на свет. Заувек ћемо се сећати овог путовања и дивних људи које смо упознале. Такође смо обогатиле свој италијански вокабулар и научиле више о њиховој култури.

Александра Ерцег и Сара Бабић, ученице II4 одељења

*

Из Бишељеа смо се вратили пуни утисака, од дивног, пријатног дочека до обилазака пуних нових сазнања. Током овог путовања заљубили смо се у италијанску културу, храну, као и у сјајно тиркизно море. Заволели смо и наше Италијане, стално насмејане и спремне за дружење. Иако нас време некад није служило, расположење је увек било на високом нивоу. На крају, највећи утисак оставио је одлазак, сузе на аеродрому и опраштање.

Признајемо да ће нам Бишеље и све у њему много недостајати и са нестрпљењем чекамо септембар, када ће нам Италијани узвратити посету.

Катарина Марчета, Емилија Мицковић, Сара Вакарела, Ксенија Дамјановић, Софија Ристић, Ленка Истијановић, Лука Кијац, ученици II2 одељења, и Ђорђа Моми, ученица II1 одељења

Comments