Untitled‎ > ‎

МЕЂУНАРОДНИ ТУРНИР ШКОЛА У ДЕБАТИ

поставио/ла Karlovacka gimnazija 31.03.2016. 23:20   [ ажурирано 31.03.2016. 23:22 ]
На иницијативу господина Звонка Кустеца, директора Гимназије Франц Миклошич из Љутомера (Словенија), да се ученици Карловачке гимназије упознају са Међународним турниром школа у дебати како би у наредним годинама постали и њени учесници, посета је обављена у периоду од 29. фебруара до 4. марта 2016. у следећем саставу: проф. енглеског језика Весна Белић и ученице трећег разреда: Ања Десница, Леа Хрубења, Нађа Јовић, Сара Мејџор, Александра Ђурашиновић и Маша Добромиров.

У Љутомеру су нас дочекали директор Гимназије, професорка Бригита Фрас и ученице домаћини. После краћег срдачног пријема у школи, ученице су се придружиле породицама домаћинима, док је за професора обезбеђен смештај у хотелу „Стела”.

У пратњи професора руског језика Марка Кардинара реализован је излет у Љубљану и на Блед. Професор Кардинар је занимљиво и професионално објашњавао знаменитости Љубљане, од зграде Ректората и зграде Филхарморније, преко других објеката који се везују и за име чувеног архитекте Јожу Плечника, све до Горњег града и кратке историје саме Љубљане. Пут је настављен до Бледа, који је познат по природним лепотама истоименог језера, тврђави на врху стене и природи која га окружује. Домаћини су организовали ручак и дегустацију надалеко познатих кремпита са Бледа. На повратку у Љутомер, направљена је пауза у месту Тројане, које је посећено због чувених крофни, тврде, најбољих у целој Словенији.

У Гимназији смо присуствовали предавању о дебати. Предавање је држала ученица трећег разреда ученицима првог разреда. Наше ученице, од којих су неке већ учествовале у раду Европског омладинског парламента, придружиле су се захтевима и уз остале ученике демонстрирале дебату на задату тему. Уследило је и предавање о улози жена у Другом светском рату. Присуствовали смо и предавању о основним елементима и правилима међународне дебате. На предавању су били и ученици и професори из Италије и других делова Србије.

Трећег марта свечано је отворен 14. међународни турнир школа у дебати. Ми смо присуствовали дебати између тимова САД и Холандије, која, према пропозицијама, траје сат времена. После краће паузе судија је детаљно образлагао квалитет излагања сваког учесника у дебати. После тога на распореду су биле импровизоване дебате на непосредно дату тему. Одабрали смо да слушамо дебату између САД и Велике Британије.

Следећег дана присуствовали смо још једној импровизованој дебати, овог пута између тимова Хрватске и САД-а. Након дебате, поздравили смо се са домаћинима који су нас опремили храном и поклонима и кренули за Нови Сад.

Петодневни боравак у Љутомеру био је изузетно користан по питању стицања искуства у вези са захтевима дебате, начину њеног извођења и вредновања. Наше ученице су уз то искусиле једну изванредну интернационалну атмосферу која је владала Гимназијом током турнира. Нажалост, нисмо биле у прилици да останемо и наредног дана, када се турнир и завршавао, али са друге стране, то је и појачало жељу наших ученица да се већ следеће године појаве на овом такмичењу.

Наше ученице имале су прилику да буду одлично угошћене, да упознају Словенију кроз кратки преглед културе, спорта и природних лепота, да стекну нова познанства и искуства. Захваљујући изванредној и брижној организацији директора Звонка Кустеца, који је са великом пажњом осмислио наш боравак, ово путовање је било веома успешно.

 Весна Белић, проф.Comments