Untitled‎ > ‎

МАТИЈАС ХИГЛ У ПОСЕТИ ГИМНАЗИЈИ

поставио/ла Karlovacka gimnazija 16.04.2015. 12:38   [ ажурирано 16.04.2015. 12:39 ]
У уторак, 14. априла 2015, Карловачку гимназију посетио је господин Матијас Хигл, дародавац збирке минерала. Господин Хигл поклонио је своју, педесет година стварану колекцију минерала из целог света, која садржи више стотина примерака, Карловачкој гимназији.

Минерале је господин Хигл доносио из многих земаља широм света, брижљиво их сакупљао, обрађивао, неке размењивао са великим светским колекционарима, а поједине примерке је купио. После пола столећа колекционарске страсти, одлучио је да збирку за живота поклони нашој школи. Како би експонати били изложени очима публике на прави начин, господин Хигл је уз колекцију поклонио и одговарајуће ормариће са специјалним осветљењем. Они се налазе у Спомен-библиотеци Карловачке гимназије.

Приликом посете школи, г. Хигл је изразио велико задовољство начином на који су минерали сортирани и изложени и са великом љубављу је још једном погледао колекцију. У разговору са в. д. директора госпођом Славицом Шокица, која се још једном захвалила на драгоценом дару и несебичном гесту, он је испричао како је дошао до појединих примерака, како се минерали обрађују, о земљама у којима је нашао најлепше примерке и о карактеристикама појединих врста. Овом занимљивом разговору присуствовали су и г. Стјепан Седер, пријатељ и домаћин господина Хигла, професорка књижевности Сандра Урбан и ученик првог разреда Бошко Балош, који је аутор фотографија.

С. У.