КРЕАТИВНА ПОЕТСКА РАДИОНИЦА ЗА УЧЕНИКЕ КАРЛОВАЧКЕ ГИМНАЗИЈЕ

поставио/ла Karlovacka gimnazija 17.05.2018. 14:54

Спомен-библиотека Карловачке гимназије


Двочасовна креативна радионица, под покровитељством Покрајинског секретаријата за образовање, започета је уводним, теоријским предавањем др Дубравке Ђурић, београдске песникиње, преводиоца и предавача на Факултету за медије и комуникације, настављена је анализом одабраних поетских текстова савремених списатељица, а завршила се гласовним извођењем поезије. Протекла је у подстицајној, креативној и дијалошкој атмосфери.


Ученици Гимназије су имали задовољство да открију један од начина на који се родне студије баве феноменима језика, те да своја сазнања и вештине у вези са поетским дискурсом надограде у сарадњи са теоретичарком књижевности и песникињом која се бави феноменима језика, културе и рода. Тако су разговарали о поезији као ”простору” у којем се сажимају фрагменти различитих поља културе, о поезији у којој се руше разлике између тзв. високе и популарне културе и шта се дешава у пољу поезије које за себе присвајају песникиње. Но најзанимљивији аспект радионице био је, како је евалуација показала, практично гласовно извођење поезије.


У креативној поетској радионици су учествовали ученици Карловачке гимназије: Сандра Михајловић, Душица Белеслијин, Михаела Таракчија, Матија Карделиш, Ђорђе Гусман, Данко Гаврић, Ања Димитров, Ања Луковић, Хелена Савић, Јелена Ракић, Јована Кизић, Милана Терзић, Ружа Малбаша, Теодора Болдижар, Сања Касалица, Миона Блажевић, Софија Дамњановић, Милица Тошић, Дејана Војновић, Катарина Чемерлић и Милица Стојановић, уз координацију професорке књижевности, Љиљане Малетин Војводић и присуство професорки реторике и српског језика, Маје Рогач Станчевић и Татјане Илић.Comments