Untitled‎ > ‎

КИШОВИДОСТ

поставио/ла Karlovacka gimnazija 01.12.2015. 09:06
80 година Данила Киша

У суботу, 28. новембра 2015, одржана је књижевна манифестација КИШОВИДОСТ којом је Карловачка гимназија обележила осамдесет година од рођења књижевника Данила Киша.

Све присутне поздравила је уводном речју професорка књижевности Сандра Урбан, која је била и организатор, а манифестацију је отворила Невена Сапун, ученица II3 одељења, својим радом „У потрази за оцем”.

Мухарем Баздуљ, књижевник, преводилац и публициста, веома интересантно је говорио на тему Данило Киш, подмукло деловање биографије, у оквиру које је представио и књигу Марка Томпсона Извод из књиге рођених – прича о Данилу Кишу и како ју је преводио.

Књижевник Боривоје Адашевић врло надахнуто, са много емоција и са изразитим поштовањем према месту на коме говори, излагао је на тему Данило Киш као претеча, која је била подстицајна за публику да поставља питања и разговара са писцем.

Након паузе за ручак била је пројекција филма Саболча Толнаија Пешчаник, а о филму је у свом стилу с публиком разговарала бивша ученица Милана Никић, студенткиња режије на АУ у Новом Саду.

Публику је чинило стотинак ученика и професора Карловачке гимназије, бивши ђаци, професори у пензији и наши драги гости – ученици и професори из гимназија „Јован Јовановић Змај” и „Исидора Секулић” из Новог Сада.

Програм је трајао од 10.00 до 16.15 h у специјалном амбијенту и атмосфери Спомен-библиотеке Карловачке гимназије.

Манифестација се реализовала у оквиру пројекта Месец Карловачке гимназијепод покровитељством Покрајинског секретаријата за спорт и омладину Покрајинске владе.

С.

Уводна реч

Фотографија бр. 1

Фотографија бр. 2

Аутори фотографија: Игор Пришић, II4 и Вања Јанковић, II6


Comments