КАРЛОВАЧКА ГИМНАЗИЈА НА ДАНИМА ИВЕ АНДРИЋА У ФИЛОЛОШКОЈ ГИМНАЗИЈИ У БЕОГРАДУ

поставио/ла Karlovacka gimnazija 20.11.2017. 03:25   [ ажурирано 20.11.2017. 03:32 ]

Поводом обележавања 125 година од рођења Иве Андрића, од 15. до 17. новембра, Филолошка гимназија организoвала је манифестацију Дани Иве Андрићa.

У склопу ове манифестације отворена је изложба Лица Иве Андрића, на којој су изложени ликовни радови ученика Филолошке гимназије, рађени по мотивима из Андрићевих дела.  


У среду и четвртак, у Руском дому, одржана је смотра средњошколских позоришта Игре на сунчаној страни. Представе су извеле трупе из Ваљева, Сремских Карловаца, Сомбора, Бањалуке и Београда. Карловачка гимназија извела је представу Моја Милица, она ми је била све. Филип Кузмановић глумио је писца Иву Андрића, Јован Васиљевић – фратра и Ненада Јовановића, Милица Драгомировић играла је Милицу Бабић, Исидора Вуковић – бака Зорку, Марија Цвитановић- Јованку, Миличину другарицу, а Андреј Цвејанов потрудио се да нам дочара лик Станислава Винавера. Ученике је припремила Маја Стокин, професорица књижевности. Подршку глумцима пружили су ученици I-6 и I-2 разреда, Светлана Јосимов, професорица енглеског, Јелена Марјановић, професорица књижевности и Радован Ковачевић, директор Карловачке гимназије.


Петак, 17. новембар био је предвиђен  за округли сто под називом Час о Иви Андрићу, на коме су говорили стручњаци из области језика и књижевности. Циљ округлог стола био је да се поводом обележавања 125 година од рођења највећег српског прозног писца, понуде нове могућности разумевања његовог књижевног дела са књижевнонаучног, лингвистичког и методичког становишта, а у контексту историјских, културолошких и педагошких промена које су донеле последње деценије. Карловачку гимназију представљала је Маја Стокин, професорица књижевности.

Захваљујемо се љубазним домаћинима из Филолошке гимназије на одличној организацији и дивној прилици за дружење.


Comments