Untitled‎ > ‎

ЕВАЛУАЦИЈА ПРОГРАМА ПРЕВЕНЦИЈА ПОРЕМЕЋАЈА ИСХРАНЕ КОД АДОЛЕСЦЕНАТА

поставио/ла Karlovacka gimnazija 13.04.2016. 23:43
Током школске 2014/2015. године у Карловачкој гимназији реализован је програм превенције поремећаја исхране намењен адолесцентима. Учеснице су биле ученице I1, I3, I4 i I6 одељења Карловачке гимназије.

Поремећаји исхране, међу којима су најпознатији анорексија и булимија, представљају озбиљне и комплексне поремећаје психолошког и физиолошког функционисања организма који се најчешће јављају у адолесценцији. Особе са овим поремећајима имају опсесију мршавог изгледа и ниске телесне тежине који су често нереални и биолошки неадекватни, али у значајној мери одређују њихово понашање и однос према храни. Дужи период нездравог начина исхране и опсесија мршавим телом имају за последицу премршаво тело, а могући су и смртни исходи. Последице поремећаја исхране и изгладњивања озбиљне су и потребно је много труда и времена да се изнурени организам врати у нормално стање. У последњих педесет година значајно је повећана учесталост поремећаја исхране, поготово анорексије код девојака између 15 и 24 године, а забринутост за телесни изглед и намерни губитак телесне тежине јављају се и пре пубертета. С обзиром да се поремећај јавља код младих девојака, а да је процес излечења дуготрајан, превенција овог поремећаја показала се као сврсисходна и корисна.

Циљ овог програма, који се показао успешан у великом броју земаља, био је да ученице добију јасне и правовремене информације о различитим факторима ризика за настанак и одржавање поремећаја исхране, улози средине и наслеђа у регулацији телесне тежине, симптомима који упозоравају на појаву анорексије и булимије, као и њиховом месту и улози у превенцији ових поремећаја.

Након завршетка програма, после осам месеци урађена је евалуација. Анализа резултата показује да су ученице које су биле укључене у овај програм имале значајно виши ниво знања о настанку, трајању и узроцима јављања ових поремећаја. Истовремено, уочено је и смањење обима понашања која представљају ризик за настанак ових поремећаја (учестале дијете, нездрава исхрана). Поред тога, знањем и вештинама које су стекле, учеснице програма биће успешније у преношењу знања о овим појавама међу вршњацима, као и у препознавању особа које су под повећаним ризиком од јављања неког од поремећаја исхране и бити од помоћи у раној дијагностици ових поремећаја код својих вршњака.

Програм превенције трајао је укупно шест недеља, а реализовале су га два мастер психолога – Биљана Трифуновић и Јелена Барна, уз менторство клиничког психолога са вишегодишњим искуством у раду са особама које болују од поремећаја исхране – проф. др Душанке Ђуровић.

Захваљујемо се Оливери Попов, професорки ликовне културе, за помоћ у организацији програма радионица.

Координаторка програма

Биљана Летић, проф. психологије

Comments