ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ ПРОЈЕКАТ У КАРЛОВАЧКОЈ ГИМНАЗИЈИ

Elysée – камп за младе у Карловачкој гимназији

У оквиру обележавања педесетогодишњице Elysée споразума потписаног између Немачке и Француске, Карловачка гимназија је била домаћин Elysée – кампа за младе. У овом интернационалном пројекту су сем ученика Карловачке гимназије учествовали и ђаци XVIII гимназије из Загреба, Гимназије Обала из Сарајева, Немачке интернационалне школе из Загреба, Немачке школе из Београда, као и Француске школе из Београда.

Камп је трајао 10-14.4. 2013. године.

На завршној свечаности, уз присуство амбасадора Немачке, Француске, Хрватске и Босне и Херцеговине и представника школске управе, након свечаног говора директорке Славице Шокице, обраћања Еве Грунд и програма који је у име Гимназије припремила професорка Гордана Радовић, представљени су ученици школа које су учествовале у пројекту, као и конкретни резултати радионица у којима су учествовали. Тако су ученици показали умеће у превођењу, креативном писању, кувању, певању, свирању...

Водитељи радионица били су професори наведених школа, док су у име Карловачке гимназије радионице водиле професорка намачког језика Гордана Радовић (која је уз госпођу Еву Грунд и директорицу Славицу Шокицу и организовала наведени пројекат), као и професорке књижевности Јелена Марјановић и Љиљана Малетин Војводић. У пројекту је учествовала и професорка француског језика, Милица Француз.

Веома је битно да је овај пројекат био шанса да се професори који ће следеће школске године бити ангажовани у билингвалној настави укључе у активности на немачком и на француском језику. Тако је професорка Љиљана Малетин Војводић, заједно са колегиницом из Загреба, професорком немачког језика Сандром Тардели водила радионицу креативног писања (на немачком и на српском језику), док је професорка Јелена Марјановић са ученицима преводила одабране текстове Милоша Црњанског на немачки језик.

Неопходно је нагласити да је том приликом, у присуству угледних званица,  потписан и међународни Протокол о даљој сарадњи школа учесница. Текст протокола је, са директорком осмислила педагог школе, проф. Љиљана Пижурица.

Љиљана Малетин Војводић

http://blog.pasch-net.de/jugendcamps/index.php?/archives/264-Fotofilm-Elysee-Jugendbegegnungscamp-in-Sremski-Karlovci.html