Untitled‎ > ‎

ДРАГАН ВЕЛИКИЋ ГОСТ КАРЛОВАЧКЕ ГИМНАЗИЈЕ

поставио/ла Karlovacka gimnazija 09.05.2016. 23:06   [ ажурирано 09.05.2016. 23:15 ]
Овогодишњи добитник НИН-ове награде, Драган Великић, гостовао је у петак, 6. маја 2016. године, у Спомен-библиотеци Карловачке гимназије. Том приликом је представљен његов награђени роман Иследник. Разговор с писцем су веома успешно модерирали ученици трећег разреда: Ања Десница, Јелена Николић и Филип Кузмановић. Њима се придружила књижевна критичарка Драгана Тодоресков, која је на свеобухватан, аналитичан начин представила структуру романа Иследник.

Угледног госта је примила директорка Гимназије, Гордана Радовић, док је ученик Филип Кузмановић Драгану Великићу показао ретке књиге које се налазе у Спомен-библиотеци школе.

Драган Великић је, на задовољство публике, на веома искрен, духовит и анегдотски начин говорио о својој поетици, начину на који настаје уметничко дело, уделу фикције и биографије у стваралачком процесу откривајући непознате детаље у вези са романом Иследник, али и причајући о улози писца у савременом друштву, о друштвеним мрежама, данима када је и сам предавао српски језик и књижевност, књижевним промоцијама у Србији, али и на немачком говорном подручју и сл.

Промоцији су уз ученике Карловачке гимназије, директорку Гордану Радовић и професоре Љиљану Пижурицу, Јелену Марјановић, Мају Стокин, Мају Рогач, Јелену Јакшић Петровић, Драгану Јездић, Гордану Мутић, Ивану Шијачки, Гавру Дражића, као и Мериму Аранитовић и помоћницу директорке, Данијелу Поп-Јованов, које су уз Љиљану Малетин Војводић и организовале наведени сусрет, прусуствовале и некадашње професорке књижевности у Карловачкој гимназији, Вера Гикић и Мирјана Торачки, бивши ђаци Гимназије и публика из Сремских Карловаца и Новог Сада.

Ово је други пут да је Драган Великић гост Карловачке гимназије будући да ученици Гимназије, заједно са професорицом књижевности Љиљаном Малетин Војводић (у сарадњи са Меримом Аранитовић, Јеленом Марјановић и Мајом Стокин), традиционално дочекују угледне писце. Ранијих година то се дешавало у оквиру Просефеста, да би се последње три године Сусрети с писцима реализовали током Дана Бранка Радичевића, чији је иницијатор професорка српског језика Мерима Аранитовић. До сада су гости Гимназије били добитници НИН-ове награде: Милорад Павић, Владимир Пиштало, Слободан Тишма, Светислав Басара и Драган Великић, као и Срђан Тешин, Гојко Божовић, Владислав Бајац и др.

Овогодишњи сусрет са Драганов Великићем део је пројекта обележавања 225 година Карловачке гимназије који се реализује под покровитељством Покрајинског секретаријата за спорт и омладину.

Вест о наведеној промоцији најавила је РТ Војводине (линк у прилогу), а фотографије које илуструју део атмосфере начинили су Мерима Аранитовић и господин Југослав Форембацхер Ракита, којем се овом приликом захваљујемо.

 
Љиљана Малетин Војводић

http://rtv.rs/sr_ci/zivot/kultura/dobitnik-nin-ove-nagrade-dragan-velikic-u-karlovackoj-gimnaziji_715465.html

http://www.nshronika.rs/kultura/dragan-velikic-dacima-karlovacke-gimnazije-predstavlja-roman-islednik/