Untitled‎ > ‎

Додела Вукове награде, фебруар 2014.

поставио/ла Karlovacka gimnazija 06.03.2014. 07:10   [ ажурирано 07.03.2014. 06:18 ]
Изузетну Вукову награду, коју већ пола века додељује Културно- просветна заједница Србије за ширење науке, културе и образовања на српском језику и просторима где живе Срби, ове године добила је Карловачка гимназија.

Награда, каже директорка најстарије српске гимназије, госпођа Славица Шокица, као да је прављена по мери и обличју Карловачке гиманзије, јер школа постоји као најстарија гимназија код Срба од 1791. године и створена је да образује српску младеж без обзира у ком крају Аустроугарске или Турске живела.
- Од настанка до данас гимназија је на истом путу. Препознаје знање, културу и образовање као једини пут опстанка, како младог света, тако и заједнице у којој смо. Част нам је што смо је добили и част нам причињава то што је Културно-просветна заједница препознала нашу мисију. Када се говори о Карловачкој гимназији не смеју се заборавити освнивачи митрополит Стефан Стратимировић и Димитрије Анастасијевић Сабов, браћа Герман и Стефан Анђелић који су подигли садашњу зграду, као и сви потоњи митрополити и директори који су на честит начин водили школу и чували је. Оно што је наш задатак сада јесте да обновимо зграду Карловачке гимназије и вратимо јој стари сјај. 
Карловачка гимназија од 2007. године ужива и статус установе од посебног националног интереса, мада је то она незванично увек и била. Правећи паралелу са њеним статусом у прошлости и данас, госпођа Славица Шокица каже да квалификовање школе као филилошке гимназије одговара истини, али тако је у суштини било и пре, јер су њени ђаци некада учили на намачком и латинском као наставним језицима. Данас се у Карловачкој гимназији уче енглески, немачки, француски, италијански, руски и кинески језик, а одвија се и билингвална настава на француском и немачком језику. 
- Пошто имамо много интересената за учење норвешког језика, покушаћемо да уведемо и тај скандинавски језик и у том смислу смо већ успоставили сарадњу са норвешком амбасадом у Београду - рекла је директорка школе. -Направили смо и програм за журналистички смер. У оквиру Факултета за менаyмент у Сремским Карловцима постоји катедра за журналистику и када бисмо ми увели тај смер у овом месту би се могао школовати добар новинарски кадар.

З. Мл.
Извор: Дневник, 18.02.2014.