Untitled‎ > ‎

"Дневник женских промена", 26-31.01.2013.

поставио/ла Karlovacka gimnazija 13.02.2013. 06:03

Ученице Карловачке гимназије у студијској посети Грчкој у оквиру пројекта Новосадске новинарске школе, под покровитељством Европске Уније


У оквиру пројекта Новинарске школе под називом Дневник женских промена, 26-31.01. 2013. године, ученице Карловачке гимназије Маргарета Маканова и Софија Балаћ, заједно са професорицом Љиљаном Малетин Војводић, боравиле су у студијској посети Грчкој. Посета Солуну представља завршетак наведеног пројекта. Заједно са јос 16 ученица средњих школа и седам професорица из Србије, са Косова и из Црне Горе упознале су се са искуствима Грчке када је у питању родна равноправност и омладински активизам. У разговору са представницима организација цивилног друштва, научиле су неке од техника јавног заговарања. Током радионице са новинарима, научиле су како да се представе и да говоре у медијима. Разговарале су о полажају жена и младих људи у срединама из којих долазе , проблемима који се тичу њихових вршњака и о искуствима и знањима које су стекле учествујући на овом пројекту. Том приликом су се сусреле и са заменицом градоначелника Солуна, Калипсо Гоула која је говорила о положају жена у грчкој политици дајући примере из свог личног живота. О проблему трафикинга у Грчкој, учесницама је причала представница организације Арсис, Валбона Хистуна, која је последњих 15 година једна од највећих активисткиња у овом пољу. Она је говорила о проблемима са којима се жртве трафикинга сусрећу, о недовољној бризи државе за ову циљну групу и односу грађана према овој теми.

Ученица Софија Балаћ је учествовала и у једночасовној емисији на локалном радију, док је Маргарета Маканова говорил за локалну телевизију у Солуну наком чега је направљен ТВ прилог који је и емитован.

YouTube Video


 
Comments