Untitled‎ > ‎

Дан планете Земље

поставио/ла Karlovacka gimnazija 03.05.2016. 03:41   [ ажурирано 03.05.2016. 03:51 ]

Дан посвећен нашој планети обележава се сваког 22. априла, још од 1970. године, када је установљен у САД-у. Међутим, тек 1992. почео је да се слави у 150 земаља широм света, међу којима је и Србија.

Међународни Дан планете Земље обележава се са циљем упозорења на опасности које прете животу на Земљи, екосистемима и урбаним зонама, услед развоја индустрије, повећања потрошње енергије, глобалног загревања и климатских промена.

Људи се подстичу да више рециклирају, волонтирају у локалним зеленим пројектима или инсталирају соларне плоче у својим кућама.

Живот на нашој планети је угрожен, бројне биљне и животињске врсте изумиру, воде за пиће је све мање, а загађење достиже забрињавајући ниво. И за све то можемо да захвалимо само себи. Зато, крајње је време да променимо однос према једином дому који имамо и почнемо да га чувамо како би нам што дуже трајао.

Ученици Карловачке гиманзије такође су показали бригу за нашу планету тако што су представили своје радове.

Радови су изложени у ходницима Карловачке гимназије, а похвале иду ученицима друге и треће године и менторкама Душици Бегојев и Луцији Пена, професоркама биологије.

Аутори радова су:

 Маја Мишковић и Милица Злојутро, ученице II2 одељења,

 Балош Бошко, ученик II4 одељења и

 Еко-патрола, ученици III године.

Ученице III6 разреда Теодора Јовановић, Исидора Капиџић и Анђела Васиљевић снимиле су кратак филм под називом Загађеност обала Дунава


Еко-патрола је у сарадњи са Еколошким центром „Радуловачки” организовала сусрет за Дан планете Земље. Ученици треће године и сви посетиоци имали су прилику да виде како се рециклира папир, како да искористе стари папир, да направе подметаче за чаше методом декупаж. Поред тога, II6 одељење имало је прилику дa покаже своје знање о зачинском биљу.
Comments