Untitled‎ > ‎

”Београђанке” у Сремским Карловцима Игор Маројевић гостовао у најстаријој српској гимназији

поставио/ла Karlovacka gimnazija 31.03.2017. 05:00
    Дана 29.03.2017. године у 13 часова, гост Карловачке гимназије био је књижевник Игор Маројевић.

    У препуној Спомен-библиотеци Карловачке гимназије, након поздравне речи директора Милана Ђуришића, отпочео је књижевни сусрет који су модерирале ученице: Ања Десница, Милица Драгомировић и Тамара Фодор.


    Игор Маројевић је после уводних напомена у вези са његовим стваралаштвом, прочитао одломак из приче ”Унутра”, а потом је одговарао на питања ученика-модератора у вези са поетиком наведене приче. Питања су се односила на употребу урбане лексике и интернет терминологије у тексту, проблем двоструког егзила јунакиње (из Србије у Немачку, из офлајн живота у онлајн), на појам приповетке као приповедног жанра, рецепцију ”Београђанки” уопште  и др.


    Игор Маројевић је открио да ли су постојали прототипови за јунакиње ”Београђанки” и на који је све начин улазио у карактер и психу својих јунакиња те ко су његови повлашћени читаоци који се са текстом сусретну још док је у рукопису, колики утицај музика има у његовом животу и његовој прози, а одговарао је и на питања из публике: ученике је занимало које је књиге читао када је био у њиховим годинама, колико је сам активан на социјалним мрежама, да ли се на исти начин односи према литератури као писац и као уредник и слично.


    Промоција је трајала сат времена да би се разговор о савременој српској прози наставио и након званичног дела промоције.


    Сусрет са Игором Маројевићем је наставак вишегодишњих, традиционалних ”Разговора са савременим српским писцима”
током којих се ученици Гимназије сусрећу са најквалитетнијим домаћим писцима, чији је концепт осмислила професорка књижевности, Љиљана Малетин Војводић. Тако је након Милорада Павића, Слободана Тишме, Светислава Басаре, Драгана Великића, Срђана Тешина у Гимназији гостовао и Игор Маројевић

    Организаторка догађаја и сарадник у пројекту и овога пута је била професорка српског језика, Мерима Аранитовић, која је осмислила концепт ”Дана Бранка Радичевића”, у оквиру којег су ”Разговори са писцима” и настали.


    25. априла нас очекује сусрет на истом месту, где ће гост Гимназије бити овогодишња добитница нин-ове награде, Ивана Димић.

    http://www.laguna.rs/v5398_vest_igor_marojevic_u_najstarijoj_srpskoj_gimnaziji_laguna.html

 

Текст: Љиљана Малетин Војводић  

Фотографије: Софија Дамњановић и Мерима Аранитовић

Comments