Untitled‎ > ‎

АМБАСАДОР ФРАНЦУСКЕ У КАРЛОВАЧКОЈ ГИМНАЗИЈИ, 28.01.2014.

поставио/ла Karlovacka gimnazija 06.02.2014. 13:37   [ ажурирано 02.11.2015. 01:44 ]

Амбасадор Француске, господин Франсоа Гзавије Денио, господин Жан Лук Гестер, директор Француског института у Србији, и др Бојан Пајтић, председник Владе АП Војводине, посетили су Карловачку гимназију, 28. јануара 2014. године. Директорка Славица Шокица је гостима пожелела добродошлицу у име колектива Карловачке гиманзије. Након свечаног програма, Жан Лук Гестер, директор Француског института, и Бојан Пајтић, председник Владе АП Војводине, потписали су Mеморандум о сарадњи Француског института и Владе АП Војводине у области унапређења образовања и билингвалне наставе на француском језику у основним и средњим школама.

Ученици I6 и II6 одељења извели су кратак програм на француском језику, представљајући предмете који се изучавају билингвално. Програм су започели занимљивом презентацијом историје Карловачке гимназије и традиције изучавања француског језика у овој школи, која је израђена на часовима информатике и рачунарства. Уследила је пројекција заједничког видео-рада „Pourquoi nous apprenons le français“ и фотографија са часова физичке културе. Потом су ученици говорили о уметности праисторије и цртежима пећине Ласко, и показали своје радове инспирисане овом уметношћу. Молијеров живот и стваралаштво група ученика нам је приближила презентацијом и глумачким наступима, док су други рецитовали стихове Јована Дучића и казивали одломке из дела Данила Киша. У музичком делу програма изведене су две песме на француском језику, а на крају је наступио је „Хор карловачких ђака“, предвођен професорком Дуњом Деурић. Наступ ученика био је изузетно надахнут и занимљив, те је добио похвале гостију.

Амбасадор Франсоа Гзавије Денио је истакао значај и предности учења француског језика, упознавања са културом, историјом, уметношћу и науком ове земље, истичући да је данас у Француској развој науке приоритет. Разговарао је са ученицима, професорима и директорком и поклонио школи монографију о Француској. Директорка Славица Шокица говорила је о позицији Карловачке гимназије у систему образовања у Србији, нагласивши предности које ученици стичу учењем француског и других страних језика. О односу Владе АП Војводине према билингвалној настави и подршци коју желе да пруже говорио је Бојан Пајтић. Професорка Милица Француз, координатор за билингвалну наставу у Карловачкој гимназији, захвалила се свима који су учествовали у покретању и извођењу билингвалне наставе на француском језику.

У припреми програма, заједно са ученицима, учествовали су професорка француског језика Милица Француз, професор информатике и рачунарства Дејан Стакић, професорка ликовне културе Оливера Попов, професорка физичког  васпитања Валерија Удовичић и професорка књижевности Јелена Марјановић.

Ученици који су са великим залагањем извели програм су: Анђела Васиљевић, Теодора Јовановић, Јован Васиљевић, Теодора Гашић, Маша Добромиров, Исидора Капиџић, Јелена Николић, Дејан Пупић, Валентин Форо, Филип Кузмановић, Сара Чупић, Исидора Декић, Ања Чуковић, Исидора Поповић, Ива Закић, Катарина Врховац, Кристина Шеверов, Тара Лекић, Долорес Голијан, Игор Старчевић, Милан Мунижаба и Никола Крајновић.

Захваљујемо се уваженим гостима на подршци. Била нам је част да приредимо дочек.

Јелена Марјановић


Можете погледати следеће линкове:

РТВ Војводина     http://youtu.be/JwcPFga3Hyc

ТВ Канал 9    http://youtu.be/hyFZNx5RwlM  


Већина фотографија преузета је са званичног сајта Владе Војводине. http://www.vojvodina.gov.rs/