Најновији догађајиСВЕЧАНО ОБЕЛЕЖЕНИ СВЕТСКИ ДАН ЈЕЗИКА И МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПРЕВОДИЛАЦА

поставио/ла Karlovacka gimnazija 03.10.2018. 22:50   [ ажурирано 03.10.2018. 23:04 ]Ученици Карловачке гимназије обележили су Европски дан језика и Међународни дан преводилаца испунивши Свечану салу Карловачке гимназије својим знањем и многоструким језичким и уметничким талентом. У атмосфери песме, игре и глуме на свим језицима, који се изучавају у Карловачкој гимназији, ђаци старијих разреда приредили су најмлађима у част први и прави свечани пријем у свет Карловачких ђака показавши својим умећем добру вољу и одличан пример, колико је важно и лепо учити и знати многе језике. Манифестацији су се придружили и они најхрабрији прваци, ученици који похађају немачки и кинески језик, и крочивши први пут на знамениту сцену показали су несвакидашњи таленат и немерљив ентузијазам.
Јелена Рудовић

МАТУРАНТИ – ДОБРОВОЉНИ ДАВАОЦИ КРВИ

поставио/ла Karlovacka gimnazija 03.10.2018. 04:28   [ ажурирано 03.10.2018. 04:29 ]

И ове школске године, пунолетни ученици четвртог разреда, одазвали су се акцији Добровољног давалаштва крви, коју организује Црвени крст Сремски Карловци. Другог октобра 2018. године, 9 ученика је дало крв ( неки ученици, иако су то желели, нису били у могућности, због здравствених разлога). Акцију су подржали чланови Ученичког парламента школе. Координатор акције је педагог, мр Љиљана Пижурица.


ЕВРОПСКИ ДАН ЈЕЗИКА

поставио/ла Karlovacka gimnazija 26.09.2018. 12:20   [ ажурирано 26.09.2018. 14:17 ]

Данас се широм Европе прослављао Европски дан језика. Тим поводом, наши ученици су посетили Филозофски факултет у Новом Саду и учествовали у прослави овог дана. Неки од њих су били врло вредни и волонтирали су на штанду за шпански језик Ученице IV-4 Теодора Зарић, Милица Николић, Ања Бјелић и Исидора Челекетић, одговарале су на питања радозналих посетилаца и представљале им шпански језик и културу.


НОВОСАДСКА ТЕЛЕВИЗИЈА У ПОСЕТИ КАРЛОВАЧКОЈ ГИМНАЗИЈИ – НОРВЕШКИ ЈЕЗИК ПРВИ ПУТ У ШКОЛИ

поставио/ла Karlovacka gimnazija 24.09.2018. 00:01

Будући да је ове школске године уписана прва генерација ученика који уче норвешки као први страни језик, интересовање јавности је велико. Тим поводом нас је посетила Новосадска телевизија и забележила како изгледа почетак учења норвешког језика у Карловачкој гимназији и зашто су се ученици определили баш за овај смер. Ученици су већ у првој седмици имали шта да покажу. Ако се по јутру дан познаје, имамо чему да се надамо. Милица Гагић


Eхо фестивала Дани руског филма “Бајке детињства” у Карловачкој гимназији

поставио/ла Karlovacka gimnazija 18.09.2018. 02:54   [ ажурирано 18.09.2018. 03:10 ]

“Бајке детињства” је фестивал који се одржава 6. пут у Србији. До сада су домаћини фестивала били: Краљево, Ваљево, Ниш, Нови Сад, Београд. Овогодишњи домаћин фестивала је поново град Београд, и фестивал ће се одржавати од 17. до 20. септембра. На репертоару фестивала ће бити руски анимирани и играни филмови за децу и младе, а гости су признати руски уметници из света филма. Паралелно са фестивалом у Београду биће одржан и његов ехо у Сремским Карловцима. Свакога дана са почетком у 12.40. од 18. до 21. септембра, у спомен библиотеци Карловачке гимназије одржаваће се пројекције филмова за младе. У среду, 19. септембра, гимназију ће посетити група учесника фестивала, признатих уметника из света филма, који ће представити себе и своје стваралаштво нашим ученицима. Организатор еха фестивала у Сремским Карловцима је студио за дечију и омладинску анимацију ДОМ, а покровитељ је општина Сремски Карловци.

Карловачка гимназија на Аниматор фесту

поставио/ла Karlovacka gimnazija 16.09.2018. 13:52   [ ажурирано 16.09.2018. 14:08 ]

Филм “На часу руског језика”, који су снимили ученици II4, под менторством професора руског језика Злате Попов, ушао је у званичну селекцију шестог европског фестивала анимираног филма деце и младих “Аниматор фестa” http://www.animatorfest.com/.
Филм је снимљен на часовима пројектне наставе руског језика крајем протекле школске године. Ученици тадашњег I4 први пут су се окушали у анимацији, стога сматрамо великим успехом улазак у званичну селекцију за коју је стручни жири одабрао 90 филмова од 1226 који су ове године пристигли на фестивал.

Филм можете погледати на следећем линку ФИЛМ

Освојене награде за пројекат "Sunflowers in Starry Night"

поставио/ла Karlovacka gimnazija 10.09.2018. 02:41   [ ажурирано 10.09.2018. 02:42 ]

eTwinning пројекат "Sunflowers in Starry Night" освојио је Националну ознаку квалитета и Ученичку ознаку квалитета, додељену од стране Фондације Темпус.

 У пројекту су учествовали ученици II2,II3,II4  разреда који су допринели изванредној реализацији пројекта тако да се похваљују за изузетан допринос.

Пројекат је инспирисан сликаром Ван Гогом и његовим уметничким делима . Пројекат је основала наша школа заједно са школом Kırkagac Atatürk Secondary School из Турске. У пројекту су се користили најновији информатички алати за упитнике, огласне табле, колаже као и за презентације и е-књиге. Такође је и креирана 3-д галерија новонасталих дела , а и наша школа је приказана у Ван Гоговом стилу. Основни циљ пројекта је развијање маштовитости и креативности код ученика затим приближавање најпознатијих уметничких дела ученицима те мултидисциплинарни приступ повезивања предмета ликовне културе, математике, биологије, информатике, физике итд.

 

проф.математике и информатике Бранка РанисављевићОсвојене награде за пројекат " Different Colours, Different Culture "

поставио/ла Karlovacka gimnazija 10.09.2018. 02:39

eTwinning пројекат " Different Colours, Different Culture " освојио је Националну ознаку квалитета и Ученичку ознаку квалитета, додељену од стране Фондације Темпус.

 У пројекту су учествовали ученици из следећих разреда II1, II2, II3, II4, III5, тако да се похваљују за марљив и предан рад током целог овог пројекта.

У току целог другог полугодишта реализован је eTwinning пројекат "Different Colours, Different Culture" са циљем разумевања различитих култура и развијања мултикултуралности са освртом на културно наслеђе сваке земље учеснице пројекта. Пројекат је основала наша школа заједно са школом из Турске, такође су се придружиле школe из Немачке, Румуније, Украјине и Македоније. Корићењем низа Web 2.0 алата ученици су имали прилику да упознају различита културна наслеђа као  и да боље упознају своја унутар локалних заједница.Овај пројекат je омогућиo ученицима да успоставe везу између историје и будућности и повећавају свест о спасавању и неговању културних и историјских вредности


Проф.математике и информатике Бранка Ранисављевић
Стипендија Министарства за Европу, интеграције и спољне послове Аустрије

поставио/ла Karlovacka gimnazija 05.08.2018. 08:34

Музејски комплекс, Кварт музеја (МQ) у Бечу, један је од највећих у свету. Чине га,
уз Mузеј модерне уметности, Мумок, и Леополд-музеј, низ различитих културних
институција, организација и иницијатива, између осталог и резиденцијални
програм за иностране уметнике под називом Q21. Захваљујући стипендији
Министарства за Европу, интеграције и спољне послове Аустрије, које у сарадњи
са Q21/МQ подржава резиденцијалне боравке уметника из Албаније, Босне и
Херцеговине, Македоније, Црне Горе и Србије, међу овогодишњим резидентима
Кварта музеја је и списатељица, Љиљана Малетин Војводић, професорка
књижевности у Карловачкој гимназији.
Интервју на енглеском језику се може прочитати на званичном сајту Кварта музеја:
Интервју је водила Јулија Статин, а фотографисала Ева Пуела.КООРДИНАТОРКА ЕУ ЈАПАН ФЕСТА ИЗ ТОКИЈА У КАРЛОВАЧКОЈ ГИМНАЗИЈИ

поставио/ла Karlovacka gimnazija 17.07.2018. 10:39   [ ажурирано 17.07.2018. 23:39 ]

У петак 13. јула 2018. Карловачку гимназију посетила је Каори Такетоми, представница ЕУ Јапан
Феста, јапанске организације која од 1992. године подстиче културну размену између уметника,
културних и образовних институција из градова изабраних за годишње Европске престонице
културе и Јапана. Основна тема разговора директора Карловачке гимназије Радована Ковачевића
и координаторке ЕУ Јапан Феста била је могућност да се у Карловачкоj гимназији реализује
јапанско-српска сарадња, под покровитељством Фондације „Нови Сад 2012“. Циљ ове,
интернационалне сарадње био би промовисање јапанско-српских односа у сфери језика и културе
с обзиром да се у Наставни програм Карловачке гимназије од нове школске године уводи и
јапански језик.
Након разговора, Каори Такетоми разгледала је зграду Гимназије и упознала се са раритетним
садржајем Спомен-библиотеке, а затим обишла још неке од споменика културе у центру Сремских
Карловаца – зграду Патријаршијског двора, Саборну цркву, зграду Богословије.
Сусрет са Каори Такетоми, у циљу даље сарадње и развијања будућих заједничких пројеката,
омогућила је професорка књижевности, Љиљана Малетин Војводић, која је почетком 2018.
учествовала у истраживачком пројекту Кизуна, Фондације „Нови Сад 2012“ посвећеном јапанско-
српској сарадњи.
Домаћини сусрета су били: директор гимназије, Радован Ковачевић и професорка реторике, Маја
Рогач Станчевић.
Маја Рогач Станчевић


1-10 of 195