Најновији догађајиXXI Такмичење у беседништву

поставио/ла Karlovacka gimnazija 13.03.2018. 03:54

Овогодишње, XXI Такмичење у беседништву, које традиционално организује гимназија „Светозар Марковић“ из Новог Сада, у сарадњи са Српским филозофским друштвом, и под покровитељством Покрајинског секретаријата за управу, образовање и националне мањине – националне заједнице, одржано је 3. марта 2018. у 11 часова. Оно представља јединствену манифестацију овог типа у покрајини, која, с обзиром на број учесника из целе државе, има карактер републичке смотре.

На овогодишњем Такмичењу, које обухвата две дисциплине – Тематски део ( „Спознај самог себе!“),  и Импровизована беседа, учествовала је 21 школа из Србије. Ученица четвртог разреда Карловачке гимназије, Јарослава Фабјан, освојила је награду публике као најупечатљивији говорник.

                                                                        Ментор: Маја Рогач Станчевић

Међународни конкурс младих рецитатора „Жива класика“ 2018.

поставио/ла Karlovacka gimnazija 13.03.2018. 03:53

Ученица Карловачке гимназије Катарина Чокрлић III3 разред прошла је у квалификацији за межународно такмичење младих рецитатора „Жива класика“. Конкурс се спроводи са циљем промоције, чувања , и подршке и популаризације руске културе у иностранству, а исто тако развитка међународне сарадње у сфери образовања и културе.

Такмичење је одржано 1. марта 2018. године у Руском дому у Београду. Ученица Катарина Ћокрлић је рецитовала причу А. П. Чехова на руском „Мекушац“ и пласирала се се као једна од три који иду даље у Русију на Крим у МДЦ „Артек“ у мају месецу на три недеље. Ученица Чокрлић је руском одељењу а ментор је професор Бранислав Мандић

ФИЛОЛОШКИ СУСРЕТИ 2018

поставио/ла Karlovacka gimnazija 13.03.2018. 03:47   [ ажурирано 14.03.2018. 01:46 ]

ФИЛОЛОШКИ СУСРЕТИ 2018

08. и 09. марта у Карловачкој гимназији одржани су, други по реду, Филолошки сусрети, као први у низу активности планираних од марта до јуна 2018. године. Учесници ових догађања јесу професори и ученици три Филолошке гимназије: Ваљевске, Филолошке из Београда и Карловачке гимназије. Ове године, Филолошким сусретима прикључили су се и професори класичних језика са својим радионицама. Они су представили летњу школу класичних језика као један од нових и ефикасних видова међушколске сарадње.

На почетку дружења, у Спомен-библиотеци Карловачке гимназије, представљена су два зборника ученичких и професорских радова са прошлогодишњих сусрета. Зборник под називом Извори чисте росе Драгана Лакићевића представила је др Александра Жежељ Коцић, а о зборнику Поезија и стваран свет говорила је Анастасија Бијелић, бивша ученица Карловачке гимназије. Присутне је поздравио и Драган Лакићевић, песник и уредник Српске књижевне задруге, а његову поезију говорили су рецитатори Ваљевске и Карловачке гимназије.

Након тога, приредили смо дружење под називом Час о сонету, где су о сонету као најзначајнијем песничком облику светске књижевности говорили др Душко Бабић и Драган Лакићевић. Након занимљивих и инспиративних излагања, ученици и професори  рецитовали су своје омиљене сонете. За то време, посетиоци класичних радионица могли су да уживају у радионици Ноела Путника, професора класичних језика из Филолошке гимназије из Београда, под називом Све боје елегијског дистиха, у којој се могло чути о о појави и функцији елегијског дистиха.

У поподневном делу дружења, у Спомен-библиотеци Карловачке гимназије, представљена је збирка песама Ако љубав нисмо др Душка Бабића, песника и директора Филолошке гимназије. О књизи су говорили Драган Лакићевић, Ноел Путник и Маја Стокин. У пријатној атмосфери песник нам је читао своје стихове, а доживљај су употпунили и ученици Ваљевске гимназије који су нам извели песму Радуј се, душо, коју су сами компоновали.

У истом термину, учесници класичних радионица слушали су о Марцијаловим епиграмима – руднику елегијских дистиха. Радионицу су осмислиле и водиле Јелена Савић и Јелена Рудовић.

У вечерњим сатима, у Свечаној сали Карловачке гимназије, ученици Ваљевске гимназије извели су представу Злостављање према приповеци Иве Андрића. Представу је режирао Милан Поповић, професор српског језика у Ваљевској гимназији, а маестрално су је извели Доротеја Вуковић и Вељко Ускоковић, ученици Ваљевске гимназије.

09. марта у 11 часова у препуној Свечаној сали Карловачке гимназије гост песник био је Матија Бећковић. Публика је имала прилику да сат и по времена ужива у поезији коју је читао сам песник, као и да песнику постави питања и поразговара са њим. Дружење је настављено у Спомен-библиотеци Карловачке гимназије, где је приређен Округли сто на тему Поезија Матије Бећковића, на којем је двадесетак професора и ученика све три гимназије излагало своје радове на тему. Округли сто водила је Лела Росић, професорка књижевности у Филолошкој гимназији. Ученике су припремиле професорице: Милена Милисављевић, Лела Росић, Јелена Марјановић и Маја Стокин. Песник није крио своју радост и задовољство.

У време трајања Округлог стола, учесници класичних радионица учили су о скандирању и о метричкој структури елегијског дистиха. Радионице су водили: Јелена Рудовић, Јелена Савић и Ноел Путник.

Филолошки сусрети први пут су одржани 2017. године у Карловачкој гимназији. Планирани су као активност од посебног значаја за школу са циљем да се успостави и однегује сарадња и стваралачко дружење између ученика и професора три филолошке гимназије: Ваљевске, Филолошке гимназије из Београда и Карловачке гимназије. Ове године Сусретима су се придружили и професори класичних језика са својим ученицима. Акценат је на активностима којима се промовише српски језик, књижевност, култура, љубав према поезији и литератури, уопште, као и класични језици. Филолошки сусрети јединствени су и по заједничком наступу ученика, књижевника, књижевних критичара и професора. Говорећи о стваралаштву појединих писаца, ученици показују умеће пажљивог читања и вештог тумачења прочитаних дела. У свим активностима акценат је, пре свега, на ангажовању ученика. Ученички књижевни сусрети појачавају самомотивацију, снаже читалачку радозналост, стварају нове моделе креативног писања, упућују ученике у токове савремене културе.

Ауторка пројекта Филолошки сусрети је др Маја Стокин, професорица књижевности, сарадник у пројекту је Јелена Рудовић, професорица класичних наука, а читав пројекат је реализован уз помоћ Радована Ковачевића, директора Карловачке гимназије.


Ученици Карловачке гимназије- гости Америчког кутка

поставио/ла Karlovacka gimnazija 08.03.2018. 00:23

Ученици Карловачке гимназије посетили су Амерички кутак и том приликом упознати су са радом Кутка, као и могућностима размене ученика током средње школе.


Традиционални кинески празник светлећих фењера

поставио/ла Karlovacka gimnazija 02.03.2018. 03:56

У Карловачкој гимназији у уторак, 27. фебруара, пригодним програмом прослављен Фестивал лампиона:

Традиционални кинески празник светлећих фењера

"元宵节  Yuanxiao jie"


Фестивал лампиона - Празник светиљки, пада 15-ог дана лунарног календара, првог пуног месеца након Пролећног фестивала - кинеске Нове године  и обележава завршетак новогодишњих празника. Пале се кинески фењери и пуштају да слободно лебде ка небу, плутају по рекама, светле у домовима и осветљавају дворишта и улице. Традиција налаже да свако домаћинство спрема традиционалне пиринчане кнедле (кин. јуенсјао), те се Празник лампиона назива и Јуенсјао фестивал. Најрекреативнији међу свим кинеским празницима, по својим обичајима, пригодан је за све узрасте. Поред уживања у светиљкама и конзумирања пиринчаних кнедли у кругу породице, погађају се загонетке исписане на фењерима, изводе се бројне народне игре, од којих је најатрактивнија лављи плес (глумци унутар костима два лава, малог и великог, направљених од платна и папира, симулирају борбу у виду плеса, скачући високо или ходајући на штулама). Посебно се посвећује пажња  ватрометима који осветљавају ноћно небо првог пуног месеца у години.

Ученици кинеског језика Карловачке гимназије, заједно са професорима и лекторима Конфуцијевог института (КИУНС), приредили су атрактиван играни програм, предавање о празнику и разне врсте наградних надметања, како би на што занимљивији начин представили обичаје овог лепог празника, а уједно и сами што више научили о језику,  култури  и традицији Кине. Наравно да су на крају сви пробали и чувене празничне јуенсјао кнедле (наше су биле са сусамом и маком)!


Пројекат са школом из Индије - "Mathematical shapes in nature"

поставио/ла Karlovacka gimnazija 28.02.2018. 06:24

У току месеца децембра 2017.год. и јануара 2018.год. Карловачка гимназија је реализовала пројекат "Mathematical shapes in nature" заједно са школом Mahadevi Birla World Academy из Колкате у Индији. Ученици су креирали низ  презентација, онлајн огласних табли, колажа кроз мултидисциплинарни приступ пројекту укључујући следеће предмете; математика, енглески језик, географија и биологија. Такође пројекат je  тематски проширен на примену математике како у природи тако и у реалном и свакодневном животу. У пројекту су учествовали ученици II3 разреда који су вредно радили на истом. Такође се захваљујем колегиници Jhinini Dasgupta професорици математикe из школе у Индији.

проф.математике и информатике Бранка Ранисављевић

Ученици Карловачке гимназије по други пут заредом најбољи из Србије на светском онлајн такмичењу

поставио/ла Karlovacka gimnazija 23.02.2018. 00:09

Ученици Карловачке гимназије учествовали су по други пут на светском онлајн такмичењу из енглеског језика Best in English у организацији Чешке Републике заједно са 17 612 ученика из 750 школа. 
У поређењу са осталим школама у Србији, Карловачка гимназија се и ове године најбоље пласирала освојивши прво место. Честитамо свим нашим ученицима, а поготово ученику Стевану Арсенијевићу (III-1) на одличном пласману.


еТwinning пројекти представљени на конференцији у Турској

поставио/ла Karlovacka gimnazija 19.02.2018. 00:22   [ ажурирано 19.02.2018. 00:22 ]

Наши еТwinning пројекти ТЕSLA и 21st century: Web2tools представљени су на националној конференцији у Анталији, Турска. У оба пројекта смо били главни координатори и оснивачи заједно са школама из Турске.

Пројекат ТESLA је посвећен нашем највећем научнику Николи Тесли примењујући најновије информатичке програме попут израде холограма, презентација итд. Пројекат ТESLA је укупно освојио 16 европских ознака квалитета тј. 16 награда за школе широм Европе.

Пројекат 21st century:Web2tools изучавао је савремене информационе технологије и примену у модерном наставном процесу. Пројекат је укупно освојио 7 европских ознака квалитета тј. 7 награда за школе широм Европе.

Захваљујем се разредима II1, II2, II3 и II4 на великом труду и залагању.

проф. математике и информатике Бранка Ранисављевић

еТwinning пројекат "Heal the world" - пример најбољег пројекта у Европи

поставио/ла Karlovacka gimnazija 19.02.2018. 00:14

Наш еТwinning пројекат "Heal the world" представљен је на главној европској еТwinning конференцији на Малти као један од најбољих и најквалитетнијих пројеката у Европи.

"Heal the world" је једини и први пројекат из Србије који је приказан на главној европској конференцији. У пројекту су учествовали ученици III4 и IV6 разреда које посебно похваљујем.

Мото пројекта "Heal the world" је да будемо бољи људи и да изградимо бољи свет...

проф. математике и информатике Бранка Ранисављевић


“БРАНКО” освојио Трећу Републичку награду

поставио/ла Karlovacka gimnazija 19.02.2018. 00:07

Друштво за српски језик и књижевност и Министарство просвете и науке Републике Србије доделили су, 9.02.2018., трећу награду часопису Карловачке гимназије. Главни и одговорни уредник Бранка је Др Срђан Дамјановић. А редакцију чине: Јелена Маријановић, Мерима Аранитовић, Љиљана Малетин Војводић, Дејан Ђурђев, Ивана Шијачки, Милан Ђуришић, Александра Франциска Бос, Теодора Болдижар, Маријана Марковић, Петар Николић, Јованка Радмиловић, Милица Николић, Маја Стокин.


1-10 of 148